a
منو
جستجو

۰۲۱-۲۶۷۶۰۶۵۷

تماس با عدالت سرا

9:00 - 17:00

ساعت کاری شنبه - چهارشنبه

عدالت سرا > وصول مطالبات  > نحوه استرداد وجه واریزی از طریق فیش بانکی

نحوه استرداد وجه واریزی از طریق فیش بانکی

استرداد وجه واریزی

استرداد وجه واریزی از طریق فیش بانکی

بعضاً پیش می آید که افراد جامعه در مواجه با وکلای دادگستری سوالات مشابهی را که دغدغه این روزهای آنان می باشد را مطرح می نمایند، یکی از آن سوالات این است که آیا امکان استرداد وجه واریزی (پس گرفتن) که از طریق فیش بانکی یا از طریق دستگاه های عابر بانک یا انتقال اینترنتی به حساب کسی واریز شده است، وجود دارد؟ با مراجعه به قوانین مدون بخصوص قانون مدنی میتوان اینگونه بیان نمود که مطابق با ماده 265 قانون مدنی:

“هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.”

بنابراین به زبان ساده تر مطابق با ماده فوق میتوان اینگونه بیان نمود که اگر واریز وجه بابت پرداخت بدهی بوده باشد که بین طرفین وجود داشته است، کاملا مشخص است که نمی توان آن مبلغ را مطالبه نمود. اما چنانچه پرداخت مبلغ به علل دیگری از قبیل قرض دادن پول، انجام کار توسط فردی که پول به حساب او واریز شده است و قرار بوده که بر مبنای توافق شفاهی کاری را انجام دهد اما بعد از دریافت پول از انجام آن کار خودداری نموده است، می توان آن مبلغ را مطالبه نمود.

بیشتر بخوانید: افزایش خواسته چیست و چگونه انجام می گیرد؟

در صورت بروز مشکلات ذکر گردیده فردی که پولی را به حساب فرد دیگری واریز نموده است می تواند دادخواستی را تحت عنوان استرداد وجوه واریزی در دادگاه حقوقی بطرفیت فردی که پول را به حساب او واریز نموده است، مطرح نماید و تمامی مدارک خود را اعم از فیش یا فیش های بانکی یا مدارک دال بر اثبات انتقال را ضمیمه دادخواست خود نماید. نکته قابل توجه این است که اگر قرارداد کتبی دال بر انجام کار مشخصی بین طرفین وجود داشته باشد و یا اینکه ثابت شود که مبلغ واریز شده مربوط به یک قرارداد بوده است، در این صورت، فرد واریز کننده پول می بایست دعوایی تحت عنوان “الزام خوانده به ایفای تعهد ناشی از قرارداد” را در دادگاه حقوقی مطرح نماید.

نتیجه اینکه اگر بدون رعایت مطلب فوق الذکر، در ابتدا، دعوی استرداد مبلغ واریزی را مطرح نماید دعوای وی رد خواهد شد و نتیجه ای را در بر نخواهد داشت. این امر تنها به این دلیل است که خواهان به دلیل ناآگاهی از قوانین، هزینه بی فایده ای کرده و مدت زمان زیادی را از دست داده است. ذکر این نکته الزامی می باشد که زمانی که پولی به حساب کسی واریز می شود و هیچ دلیلی وجود ندارد که واریز آن مبلغ بابت چه بوده است، در اینصورت آن فردی که پول به حساب او واریز شده است باید ثابت کند که از واریز کننده وجه، طلبکار است و باید با ارائه دلیل، گفته خود را ثابت نماید. بنابراین در این شرایط، واریز کننده پول، نیازی به اثبات بدهکار نبودن خود ندارد و صرفا ارائه فیش های بانکی برای اثبات ادعای او کفایت می کند و در نهایت دادگاه با بررسی محتویات پرونده، خوانده ی دعوا را به پرداخت و استرداد وجه محکوم می نماید.

نکته: اگر تصمیم دارید مبلغی را بصورت نقدی به فردی قرض دهید حتماً رسید بگیرید و دو نفر شاهد هم ذیل آن را امضا نمایند. با انجام این کار در استرداد مبلغ پرداختی متضرر نخواهید شد.

شایان ذکر است که وجود چک یا سفته نزد دارنده، دلیل بر مدیون بودن صادرکننده چک است و کسی که چک را صادر نموده است نمی تواند ادعا کند که بدهکار نبوده یا بدهی خود را پرداخت نموده است لذا صرف وجود چک در دست طلبکار یا دارنده، نشانگر بدهی صادرکننده چک می باشد.

بیشتر بخوانید: چگونگی مطالبه ارز خارجی از طریق دادگاه

مستندات قانونی مرتبط با استرداد وجه واریزی

رای شعبه 64 دادگاه تجدیدنظر استان تهران به شماره دادنامه 9509972131200288 مورخ 08-03-1395

در صورت واریز وجه به حساب دیگری، چنانچه خوانده مدعی قصد ازدواج و هدیه باشد، مبالغ پرداختی در قالب استرداد هدایا و هم چنین بر مبنای واریز وجه بدون مقروض بودن آن قابل استرداد است.

مطلب مرتبط: نمونه رای استرداد وجه دریافتی

صورت جلسه نشست قضائی استان اصفهان/ شهر اصفهان مورخ ۱۳۹۰/۰۱/۰۱

با توجه به ماده 265 قانون مدنی که مقرر می دارد: «هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است. بنابراین، اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.»؛ در دعوای استرداد وجه آیا خواهان استرداد باید عدم مدیونیت خود را اثبات کند یا خوانده باید دلیل مدیون بودن خواهان را به دادگاه ارائه کند؟

نظر هیئت عالی

با توجه به اینکه ماده 265 قانون مدنی در مبحث «وفای به عهد» آمده است به نظر می رسد دادن چیزی به دیگری، اماره وجود دین به او است و پرداخت کننده باید دلیل برائت ذمّه ارائه دهد تا بتواند آن را استرداد کند. رویه قضایی متمایل بر این است که پرداخت کننده و مدعی استرداد، موظف به آوردن دلیل برای اثبات عنوانی است که باز پس گرفتن مال را توجیه کند. نتیجتا نظریه اکثریت قضات دادگاه های تجدیدنظر اصفهان تایید می شود.

نظر اکثریت

با توجه به اینکه اولاً ماده 265 در ذیل مبحث وفای به عهد درج شده است و ثانیاً نظر به اینکه بر اساس ظن غالب خصوصاً در اسناد تجاری، هر پرداختی ظهور در ادای دین دارد؛ به نظر می رسد خواهان دعوای استرداد با توجه به امارات مذکور نتواند از اصل عدم مدیون بودن به نفع خود استفاده کرده و بار اثبات را به خوانده تحمیل کند و لذا باید جهات استحقاق خود بر استرداد وجه را ثابت کند.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری به صفحه تماس با ما مراجعه فرمائید.

18 نظرات

  • موسوی
    پاسخ 5 اردیبهشت 1399 در 1:16 ب.ظ

    سلام
    ببخشید من 6 ماه پیش 400 ملیون به حساب شریکم ریختم جنس بخره الان نه جنس میخره نه پولم میده من چکار کنم فقط فیش واریز دستم هیچی مدرک ندارم

    • موسوی
      پاسخ 5 اردیبهشت 1399 در 1:18 ب.ظ

      لطفا جواب منو به ایمل بفرسید متشکرم

  • شهرام
    پاسخ 19 اردیبهشت 1399 در 8:37 ب.ظ

    سلام. من مبلغ 50 میلیون به حساب شخصی واریز کردم تا برایم خریدی انجام دهد. ولی از خرید و پس دادن پول امتناع میکند. تنها مدرک من هم فیش های واریزی بانک و همچنین محتویات چت واتساپ با ایشان است که آن شخص به صراحت ذکر کرده است پول را برای چه کاری از من دریافت نموده است. آیا این مدارک برای استرداد وجه کافیست؟
    ممنون میشوم پاسخ را به ایمیل بنده ارسال نمایید.

  • فرهاد
    پاسخ 2 خرداد 1399 در 4:26 ب.ظ

    سلام و خسته نباشید.من ۳۰ میلیون و ۲۰ میلیون به دو نفر دادم از طرف شریکم ک گفته بزنم به حساب آنها . این پولها به عنوان قرض به شریکم به حساب این دونفر زده شده..الان شریکم پولمو نمیده و میگه برو شکایت کن مدرکی نداری..من فقط فیش واریز دارم و چت و وویس واتس آپ ک گفته از من قرض گرفته..آیادمیتونم کاری کنم و شکایت کنم..از چه کسی باید شکایت کنم‌..ممنون

    • malvandi
      پاسخ 2 خرداد 1399 در 4:35 ب.ظ

      سلام، تماس بگیرید راهنمایی خواهیم کرد.

  • طاهر
    پاسخ 26 خرداد 1399 در 3:16 ب.ظ

    با سلام. در سال 95 دو چك در اختيار فروشنده آپارتمان قرار دادم، پول چك را به حساب ايشان واريز كردم ولي چك را پس نمي دهد. مي توانم از طريق دادخواست مطالبه وجه كه فيش واريزي آن را هم دارم اقدام كنم؟نياز هست به موضوع خريد آپارتمان اشاره كنم؟ با تشكر

  • طاهر
    پاسخ 26 خرداد 1399 در 3:51 ب.ظ

    لطفا در صورت امكان پاسخ رو به ايميل بفرستيد

    • malvandi
      پاسخ 27 خرداد 1399 در 6:56 ب.ظ

      سلام
      لطفا تماس بگیرید در خدمتیم

  • حسین
    پاسخ 10 تیر 1399 در 10:26 ق.ظ

    خسته نباشید من از شنبه هفته پیش از یک فروشنده در چابهار یه لباسشویی خریدم و به عنوان بیعانه مبلغ ۳.۵۰۰.۰۰۰ تومان واریز کردم و تا الان لباسشویی به دستم نرسیده.به تماس تلفنی پاسخ نمیده ولی در واتس اپ صحبت کردیم و اخرش هم گفته که راننده باربری تصادف کرده و ما دوباره جنس رو براتون ارسال میکنیم ولی من نگران هستم که پول من رو دیگه نده.فیش واریز وجه موجوده به همراه چت واتس اپ.میخواستم بدونم اگر من با مدارک به بانک مراجعه کنم میتونم پولم رو پس بگیرم یا خیر.ممنون میشم پاسخ بدید

    • malvandi
      پاسخ 11 تیر 1399 در 3:33 ب.ظ

      سلام دوست عزیز
      خیر امکان عودت وجه واریزی از طریق بانک وجود ندارد. شما باید بر علیه شان طرح دعوا کنید.

  • الماسی
    پاسخ 19 تیر 1399 در 5:52 ق.ظ

    سلام، وقت بخیر، شخصی بحساب من پول واریز کرده و الان مطالبه خواسته داده، این شخص قرارداد مشارکتی با همسرمن داشتن، ایشون ادعا کردن و البته درخواست استرداد پول هم دادن، من اصلا سمتی یا عنوانی در این قرارداد نداشتم(خانه دارهستم)، و اطلاع هم نداشتم که پولی که ریخته شده از کی بوده، یعنی همسر من در حین کار مبالغ مربوطه رو به این شکل درخواست میکردن و اون اقا میریخته به حساب من، حالا به مشکل برخوردن و منو دخیل کردن، میشه راهنماییم کنید(لازم به ذکر سفته حسن انجام کار هم از همسرم دارند و البته مشکلاتی از جانب اون طرف هم بوده) من چه کار میتونم بکنم؟ ممنونم

    • malvandi
      پاسخ 2 شهریور 1399 در 6:00 ب.ظ

      سلام
      با توجه به طولانی بودن جواب سوالتون، یا حضوری تشریف بیارید یا در واتس اپ سوالتون را مطرح نمایید تا کارشناسان ما پاسخ شما را بدهند.
      با ما همراه باشید.

  • محمد جواد دادالله پور
    پاسخ 4 مرداد 1399 در 5:07 ب.ظ

    با عرض سلام و خسته نباشید
    میخواستم بپرسم که من سه سال پیش پولی رو ۴۵روزه به کسی قرض دادم اما سه ساله که این ماه اون ماه میکنه و در آخر هنوز بدهی خودش رو پرداخت نکرده و فیش واریزی و یک چک بدون تاریخ دارم
    آیا میتونم علاوه بر مبلغ طلبم خسارت وجه رو دادخواست بدم؟
    و به چه صورت اقدام کنم یعنی از طریق فیش واریزی یا چک؟؟ واگر چک گزینه مناسب تری هست آیا به تاریخ سه سال(منهای ۴۵روز) روی چک تاریخ بزنم
    اگه صلاح میدونید هر دو جا پاسخ بفرستین
    ممنون

  • سیده لیلا حسینی
    پاسخ 6 مرداد 1399 در 2:39 ب.ظ

    سلام بنده تو شیپور برای خرید برنج درخواست دادم مبلغ جهارصدو پنجاه و پنج میلیون ریال ازم برای ارسال تحویل و ارسال با ۴ شماره حساب به نام چهار نفر گرفتند حال طرف مقابل جوابم نمی‌ده چند تا از این تبلیغ باز انجام میده در همان آدرس قلابی در فتا شکایت کردم گفتن حقوقی هست پول خودت ریختی حال چطور میتونم شکایت کنم استان من آذربایجان غربی شهرستان ماکو و طرف مقابل پول حسابش خوابیده زاهدانی هستند همشون چطور میتونم پولمو بگیر اسکرین پیام در واتساپ صدای ضبط شده و شماره تلفن ونوع تبلیغ در شیپور با کد شناسایی آگهی عکس گرفتم ولی حال در خود شیپور حذف شده ممنون راهنمایی کنین از استان خودمون میتونم شکایت و پیگیری کنم به خاطر بعد مسافت که دوریم

  • مجید
    پاسخ 9 شهریور 1399 در 3:36 ق.ظ

    سلام من مبلغ ۵۰ میلیون از کسی گرفتم برای کار برای ضمانت هم چک به ایشان دادم به نام شخص خودشون توی چک هم قید نشده به عنوان ضمانت .طبق قراری که باهم داشتیم مبلغ ۶۰ میلیون به ایشان طی سه مرحله عودت دادم که در فیش های واریزی بانکی هم قید کردم بابت چک به شماره …. ولی بعد از تمام شدن واریزی های من ایشان چک رو به بنده نمیدن و طلب مبلغ اضافه تر میکنن .من باید چه کاری انجام بدم؟

  • صبا
    پاسخ 8 دی 1401 در 12:52 ق.ظ

    سلام بنده مبلغی را به حساب یک شخصی که در ساکن یک شهر دیگه است به عنوان قرض واریز کردم و تنها مدرک رسید های پرداخت و پیام، لطفا منو راهنمایی کنید برای پس گرفتن پولم چه مراحلی باید انجام دهم، لطفا جواب به ایمیلم ارسال بفرمایید، ممنون

پیام بگذارید