تخریب و اعاده در اجرای آرای کمیسیون ماده ١٠٠
حکم تخریب چیست؟
مقرراتی که قانونگذار در مورد ماده ١٠٠ شهرداری وضع نموده است، از مقررات آمره بوده و توافق برخلاف آن ممکن نیست و بعلت مغایرت با نظم عمومی باطل است و شهرداری ملزم به رعایت مفاد آن می باشد. اگر رای کمیسیون مبتنی بر پرداخت جریمه باشد و مالک آن را پرداخت نکند، در اینصورت شهرداری میتواند بر طبق تبصره های ٢ و ٣ ماده ١٠٠ قانون شهرداری، پرونده را برای صدور رای تخریب به کمیسیون مربوطه ارسال نماید بنابراین زمانی که در هر حالت، رای تخریب صادر گردید، شهرداری ملزم است که تخریب را اجرا نماید.
نکته مهم این است که اگر ساختمانی برخلاف اصول شهرسازی ساخته شود و عدم رعایت اصول ثلاثه (فنی، بهداشتی و شهرسازی) به حدی باشد که با جریمه قابل اغماض نباشد و یا به بافت شهر لطمه ای وارد کند، در اینصورت کمیسیون ماده ١٠٠ میتواند رای به تخریب دهد و این کمیسیون تابع درخواست شهرداری نیست.
در مورد لزوم یا عدم لزوم حضور نماینده دادستان در زمان اجرای تخریب، نظرات مختلفی وجود دارد اما نظر غالب این است که می بایست از دادستان کسب اجازه نمود و بدلیل رعایت اصل حرمت مال افراد و جلوگیری از هتک حرمت حریم اشخاص، لازم است که این مورد انجام گیرد و در بعضی از شهرها دادستان ها برای اجازه ورود به اماکن محصور، خطاب به شهرداری، اذن کلی صادر نموده اند.
مطلب مرتبط: کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟
هزینه تخریب به چه میزان می باشد؟
اگر مالک طی مهلت مقرر، اقدام به تخریب بنا نکند، شهرداری میتواند راسا اقدام نموده و هزینه تخریب را از مالک دریافت کند چرا که تخریب وظیفه و تعهد مالک است و هزینه مقدمات آن هم بر عهده او می باشد.
قابل ذکر است که نخاله هایی که سر ساختمان وجود دارد طبق قاعده متعلق به صاحب ملک است اما شهرداری میتواند بابت هزینه تخریب، نخاله ها و وسایل بجا مانده در ساختمان را بفروشد و هیچ منعی در این مورد وجود ندارد.
آیا امکان تغییر ماهیت رای تخریب به جریمه با پرداخت جریمه وجود دارد؟
اگر ساختمانی بدون مجوز، در کمیسیون ماده ١٠٠ مورد بررسی قرار گیرد و رای کمیسیون، اخذ جریمه باشد اما مالک طی مهلت مقرر اقدام به پرداخت جریمه نکند، در اینصورت همان کمیسیون، رای به تخریب میدهد.
در مورد رای تخریب صادره که در واقع ضمانت اجرای عدم پرداخت جریمه است، میتوان اینگونه بیان نمود که آن ساختمان قطعا شرایط لازم را داشته و اصول ثلاثه در آن رعایت شده و تخریب فقط به دلیل عدم پرداخت جریمه صادر شده، پس اگر مالک یا ذینفع جریمه را پرداخت کند، دیگر موضوع منتفی شده است و هدف قانونگذار هم تامین شده است و نیازی به طرح دعوا در دیوان عدالت اداری نیست و توصیه میشود که قانونگذار در این مورد پیش بینی مستقیم و لازم را انجام دهد.
مهلت اجرای حکم تخریب چه مدت می باشد؟
مهلت اجرای آرای تخریب و یا اعاده اجرای رای کمیسیون، مبتنی بر تخریب تمام یا قسمت از بنا، حداکثر دو ماه می باشد. (با استناد به تبصره ١ ماده ١٠٠)
مطلب مرتبط: نحوه اخذ جریمه در مورد کسر پارکینگ در کمیسیون ماده 100 شهرداری
مقدمات انجام حکم تخریب چیست؟
جهت انجام حکم تخریب، یکسری مقدماتی لازم است که اجرا گردد، آن مقدمات عبارتند از:
- تیغه کشی و پلمپ
- قطع انشعابات
*تیغه کشی و پلمپ: تیغه کشی از مصادیق صریح ضمانت اجرای تعیین شده برای تخلف از مفاد ماده ١٠٠ قانون شهرداری نمی باشد. ضمانت اجرای تیغه کشی در مورد اعمال تبصره بند ٢٤ ماده ٥٥ قانون شهرداری (دایر کردن محل کسب در مکان غیرتجاری و صدور حکم مبنی بر تعطیلی) آن هم با رای صادره از سوی کمیسیون و هم چنین در بند ٢٠ ماده ٥٥ قانون شهرداری و در موارد تخریب قابل اعمال می باشد.
موارد اجرای پلمپ عبارتند از:
- مشاغل مزاحم (بند ٢٠ ماده ٥٥ قانون شهرداری)
- ایجاد محل کسب در منطقه غیرتجاری و صدور حکم بر تعطیلی آنها
- تعطیلی محل کسب بدلیل دایر کردن محل کسب و پیشه در مواردی که ملک فاقد مجوز کسب است.
- تخلفات ساختمانی قبل از اتمام عملیات احداث. (جهت مشاهده نمونه رای دیوان کلیک کنید.)
*قطع انشعابات: قطع انشعابات تاسیسات مکانیکی و برقی موجود در ساختمان با کسب مجوز از مراجع ذیربط و با نظارت کارشناس فنی مربوطه، از مقدمات اجرای حکم تخریب می باشد.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران