کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

08 اردیبهشت 1399 0 735
کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست؟

کمیسیون ماده 100

کمیسیون ماده 100 دارای شخصیت حقوقی مستقل و مجزا از شهرداری و حافظ منافع اجتماع شهری می باشد. این کمیسیون به نحو تخصصی به تخلفات ساختمانی، تجاوز به معابر و تغییر کاربری می پردازد. همچنین این مرجع بعنوان مرجعی اداری، دارای دو درجه بدوی و تجدیدنظر در شهرداری مشغول به فعالیت می باشد.

اعضای کمیسیون ماده 100

این کمیسیون مرکب است از:

  1. یکی از قضات دادگستری به انتخاب وزیر دادگستری
  2. نماینده وزارت کشور به انتخاب وزیر کشور
  3. یکی از اعضای شورای شهر به انتخاب شورا
  4. نماینده شهرداری بدون داشتن حق رای، صرفا جهت ادای توضیحات در جلسه شرکت می نماید.

مطابق با ماده 100 قانون شهرداری، تشکیل کمیسیون (در مرحله بدوی و تجدیدنظر) با حضور هر سه اعضا معتبر بوده و رای اکثریت ملاک عمل خواهد بود اما گاهی اوقات در عمل دیده می شود که رای صادره توسط کمیسیون، بجای سه امضای اعضا، دارای دو امضا بوده که این رای فاقد وجاهت قانونی بوده و قابل اعتراض و نقض می باشد.

کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری، می بایست با توجه به واقعیت موجود و منطبق با قانون، تصمیم گیری نماید و تابع نظر شهرداری نیست یعنی اگر در مواردی تشخیص بدهد که عدم رعایت اصول اعم از اصول شهرسازی، فنی یا بهداشتی، تا اندازه ای است که با اخذ جریمه، مشکل حل می شود، میتواند رای به پرداخت جریمه دهد اما اگر عدم رعایت اصول، به حدی باشد که موجب خرابی شده یا به بافت شهر آسیب برساند و ... میتواند حکم به تخریب دهد.

رای شماره ٧٣٩ مورخ ٢/٨/١٣٩٦ هیات عمومی دیوان عدالت اداری بیان نموده است:

"مطابق ماده 100 قانون شهرداری و تبصره های ذیل آن، عدم رعایت الزامات مقرر برای اخذ پروانه احداث بنا یا احداث بنای زاید بر مندرجات پروانه ساختمانی مستلزم رسیدگی به موضوع در کمیسیون ماده 100 و اتخاذ تصمیم آن کمیسیون بر ابقای بنا با اخذ جریمه یا قلع بنای مستحدثه با رعایت ضوابط مربوط است.

نظر به اینکه اخذ مبالغ دیگر علاوه بر میزان جریمه مقرر در رأی کمیسیون ماده 100 تحت عنوان عوارض ابقاء ساختمان، خلاف قانون است، بنابراین بند الف ماده 14 دستورالعمل تعرفه عوارض محلی سال 1393 شهرداری های استان آذربایجان شرقی، خلاف قانون و خارج از حدود اختیارات مرجع تصویب تشخیص می شود و به استناد بند 1 ماده 12 و ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 ابطال می شود."

نحوه فعالیت کمیسیون ماده صد
  • اعلام تخلفی که رسیدگی به آن در صلاحیت کمیسیون ماده صد بوده و تشکیل پرونده و اخذ لایحه دفاعیه از ذینفع، بدون حضور وی و ارجاع به کمیسیون ماده صد.
  • احضار ذینفع در صورت نیاز به اخذ توضیح.
  • اخذ تصمیم در کمیسیون ماده صد و اعتراض مالک یا قائم مقام قانونی وی و یا شهرداری، ظرف ١٠ روز پس از ابلاغ رای.
  • رسیدگی به اعتراض در کمیسیون دیگری از ماده 100 که اعضای آن متفاوت از اعضایی است که رای صادر نموده اند. (تجدیدنظر)

بیشتر بخوانید: اصول حاکم بر رسیدگی کمیسیون ماده ١٠٠ شهرداری

کدام تخلفات در صلاحیت کمیسیون ماده صد می باشد؟
  • احداث ساختمان برخلاف مفاد پروانه
  • احداث ساختمان بدون پروانه
  • غیر قابل استفاده بودن پارکینگ یا عدم احداث آن
  • تغییر کاربری
  • تراکم اضافی
  • عدم رعایت اصول فنی، بهداشتی و شهرسازی
  • تجاوز به معابر

بیشتر بخوانید: تخریب و اعاده در اجرای آرای کمیسیون ماده ١٠٠

مرجع صالح در شکایت از تصمیمات قطعی کمیسیون ماده صد

مطابق با بند ٢ ماده ١٠ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مرجع صالح در شکایت از تصمیمات قطعی کمیسیون ماده 100، دیوان عدالت اداری می باشد.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.