گواهی عدم بارداری چیست؟

گواهی عدم بارداری
22 شهریور 1403 0 1254
گواهی عدم بارداری

گواهی عدم بارداری چیست؟

زمانی که زوجین تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند، می بایست با مراجعه به دادگاه خانواده و ارائه مدارک لازم، اقدام به این کار نمایند. دادگاه خانواده ضمن بررسی مدارک و مستندات طرفین و در صورت تشخیص صحت ادعای خواهان حسب مورد اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم الزام شوهر به طلاق را صادر می نماید. گواهی عدم بارداری یا بارداری، گواهی است که برای ثبت واقعه طلاق ضرورت دارد، حال اگر زوجین (زوجین سابق) بر وجود جنین یا حاملگی زن، اتفاق نظر داشته باشند، ارائه گواهی پزشک، برای ثبت طلاق ضرورت ندارد (مستند به ماده 31 قانون حمایت خانواده). در ارتباط با تکلیف به ارائه گواهی بارداری زوجه در دعوی طلاق، قضات شعبه هشتم دیوان عالی کشور طی دادنامه شماره 9409980351900240 مورخه 31-03-1395 بیان داشته اند: «تکلیف زوجه به ارائه گواهی پزشکی قانونی مبنی بر وجود یا عدم وجود جنین، مربوط به زمان اجرای صیغه و ثبت رسمی طلاق می باشد و عدم ارائه آن در دادگاه، موجب بی اعتباری گواهی عدم امکان سازش صادره نمی باشد.»

جهت دریافت گواهی عدم بارداری، بعضی از مجتمع های قضایی با معرفی زن به آزمایشگاه مستقر در همان مجتمع، اقدام به این کار می نمایند در صورتی که آن مجتمع، فاقد آزمایشگاه باشد، زوجه به پزشکی قانونی یا سایر مراجع ذیصلاح، معرفی می گردد تا گواهی عدم بارداری را دریافت نماید. الزام قانونی در جهت اخذ گواهی عدم بارداری یا بارداری یا اتفاق نظر زوجین بر حاملگی از آن جهت قابل توجه است که آثار حقوقی متعددی بر آن بار می گردد چراکه: الف- مدت عده طلاق زن حامل و غیر حامل متفاوت است. نیک آگاهید که عده طلاق زن غیر حامل بعد از وقوع طلاق، سه ماه (سه طهر) است اما عده مطلقه حامل تا وضع حمل ادامه دارد که ممکن است نه ماه به طول بیانجامد. شایان ذکر است که در طلاق رجعی، شوهر تا وضع حمل حق رجوع خواهد داشت و تا آن زمان نباید طلاق به ثبت برسد. ب- مدت نفقه زن حامل در طلاق رجعی و باین تا وضع حمل است. لذا در صورتی بارداری زن، شوهر می بایست نفقه وی را تا وضع حمل پرداخت نماید و در این بین تفاوتی میان طلاق رجعی و باین ندارد.

در طلاق توافقی اگر زن، باکره یا یائسه باشد، نیازی به صدور گواهی عدم بارداری نیست چراکه زن باکره یا یائسه باردار نمی شود. اما در مورد سایر زنان (غیر باکره و غیر یائسه) صدور گواهی عدم بارداری جهت ثبت طلاق توافقی بسیار ضروری است.

بیشتر بخوانید: طلاق توافقی چیست؟

در صدر مقاله حاضر عرض گردید که مستند به ماده 31 قانون حمایت از خانواده، اخذ گواهی عدم بارداری یا بارداری یا اتفاق نظر زوجین در هنگام ثبت واقعه طلاق ضروری است. حال عده ای از حقوقدانان معتقدند که اگر ارائه گواهی عدم بارداری در مرحله رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه خانواده الزامی می بود اثرگذاری بیشتری داشت و ممکن بود باعث جلوگیری از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم الزام شوهر به طلاق گردد چراکه علاقه زوج به فرزند می توانست مانع از صدور گواهی عدم امکان سازش شود و طرفین سازش می نمودند.

بیشتر بخوانید: عده طلاق چیست و شامل کدام قوانین و مقررات می باشد؟

مستندات قانونی مرتبط با گواهی عدم بارداری

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

شماره نظریه: 1096/96/7 شماره پرونده: 842-2/9-96 تاریخ نظریه: 1396/05/15

ماده 31 از قانون حمایت خانواده ارائه گواهی پزشک ذیصلاح را در مورد وجود چنین و یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی دانسته است حال آیا در مورد زن یائسه نیاز به این گواهی می باشد یا خیر؟

ماده 31 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که ارائه گواهی پزشک ذی صلاح را در مورد وجود یا عدم وجود جنین برای ثبت طلاق الزامی می داند، ناظر به زمانی است که امکان آن باشد. بنابراین، در صورتی که زوجه یائسه یا غیر مدخوله باشد و این امر بر دادگاه محرز گردد، مرجع مذکور می‌تواند با قطع بر عدم وجود جنین، زوجه را از معرفی به پزشکی قانونی برای انجام تست بارداری معاف نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.