نحوه دریافت گواهی عدم بارداری در طلاق

27 فروردین 1399 0 420
نحوه دریافت گواهی عدم بارداری در طلاق

گواهی عدم بارداری چیست؟

زمانی که زوجین تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند، می بایست با مراجعه به دادگاه خانواده و ارائه مدارک لازم، اقدام به این کار نمایند. یکی از مدارک لازم، "گواهی عدم بارداری" می باشد.

گواهی عدم بارداری، گواهی است که می بایست جهت انجام طلاق، به دادگاه ارائه گردد. در واقع جهت صدور گواهی عدم امکان سازش برای انجام طلاق، قاضی دادگاه خانواده، می بایست مطمئن شود که زن، باردار نیست. جهت دریافت گواهی عدم بارداری، بعضی از مجتمع های قضایی با معرفی زن به آزمایشگاه مستقر در همان مجتمع، اقدام به این کار می نمایند در صورتی که آن مجتمع، فاقد آزمایشگاه باشد، زوجه به پزشکی قانونی یا سایر مراجع ذیصلاح، معرفی می گردد تا گواهی عدم بارداری را دریافت نماید. نکته مهم این است که بارداری زن، منافاتی با صدور حکم طلاق ندارد، اما این آزمایش بدین جهت انجام میگیرد تا در صورتی که زن، باردار باشد، نفقه فرزند بعد از طلاق نیز با مرد خواهد بود.

پس از آنکه تمامی مدارک جهت صدور حکم طلاق تکمیل گردد، قاضی مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید که مدت اعتبار این گواهی سه ماه است و ظرف این مدت می بایست زوجین به دفتر طلاق مراجعه نموده و طلاق خود را ثبت نمایند. اگر ظرف این مدت، مراجعه نکنند اعتبار گواهی از بین می رود.

مطلب مرتبط: شرایط جدید انجام طلاق توافقی

گواهی عدم بارداری در طلاق توافقی

در طلاق توافقی اگر زن، باکره یا یائسه باشد، نیازی به صدور گواهی عدم بارداری نیست چرا که زن باکره یا یائسه باردار نمی شود. اما در مورد سایر زنان (غیر باکره و غیر یائسه) صدور گواهی عدم بارداری جهت صدور حکم طلاق توافقی بسیار ضروری است.

در همین ارتباط ماده ٣١ قانون حمایت از خانواده مصوب ١٣٩١ مقرر نموده است:

"ارائه گواهی پزشک ذی ‌صلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است، مگر آنکه زوجین بر وجود جنین اتفاق نظر داشته باشند."

معمولا رویه دادگاه های خانواده بخصوص دادگاه های خانواده تهران، به اینصورت می باشد که با معرفی زن به آزمایشگاه مستقر در مجتمع، گواهی عدم بارداری را اخذ می نمایند اما بعضی از دادگاههای خانواده، در رای خود قید می نمایند که دفترخانه طلاق، قبل از ثبت طلاق، ملزم است که از زوجه گواهی عدم بارداری، را دریافت نماید که این آزمایش را میتوان در هر آزمایشگاه دولتی یا خصوصی انجام داد.

بیشتر بخوانید: نحوه تنظیم صورتجلسه طلاق توافقی

مستندات قانونی مرتبط با گواهی عدم بارداری

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

شماره نظریه: 1096/96/7 شماره پرونده: 842-2/9-96 تاریخ نظریه: 1396/05/15

ماده 31 از قانون حمایت خانواده ارائه گواهی پزشک ذیصلاح را در مورد وجود چنین و یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی دانسته است حال آیا در مورد زن یائسه نیاز به این گواهی می باشد یا خیر؟

ماده 31 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که ارائه گواهی پزشک ذی صلاح را در مورد وجود یا عدم وجود جنین برای ثبت طلاق الزامی می داند، ناظر به زمانی است که امکان آن باشد. بنابراین، در صورتی که زوجه یائسه یا غیر مدخوله باشد و این امر بر دادگاه محرز گردد، مرجع مذکور می‌تواند با قطع بر عدم وجود جنین، زوجه را از معرفی به پزشکی قانونی برای انجام تست بارداری معاف نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

جهت اخذ مشاوره، می توانید به بخش مشاوره حقوقی مراجعه نمایید.

درخواست مشاوره

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.
تماس با وکیل