هر آنچه که لازم است در مورد حکم جلب بدانید

01 بهمن 1398 0 952
هر آنچه که لازم است در مورد حکم جلب بدانید

حکم جلب چیست؟

صدور حکم جلب در زمانی اتفاق می افتد که حکمی مبنی بر محکومیت فردی صادر و قطعی گردیده است اما وی جهت انجام حکم در اجرای احکام حاضر نمی شود. در اینصورت حکم جلب وی در اجرای احکام صادر می شود تا شاکی یا خواهان دعوا بتواند آن فرد را جلب نموده و تحویل مرجع قضایی دهد و یا اینکه در مرحله دادسرا، بازپرس یا قاضی پرونده جهت انجام تحقیقات بیشتر در مورد موضوع جرم و با توجه به عدم حضور متهم، جلب وی را صادر می نماید.

مطلب مرتبط: نحوه اجرای مجازات جزای نقدی در قانون مجازات اسلامی

نکات کلیدی در صدور حکم جلب

  • برگ جلب فقط به شخص شاکی یا وکیل قانونی وی داده می شود و در آن اسم آنها قید می گردد بنابراین ارائه دهنده برگ جلب به کلانتری فقط شاکی یا وکیل قانونی وی می باشند که لازم است کارت شناسایی خود را جهت احراز هویت به همراه داشته باشند.
  • صدور برگ جلب سیار به منزله ورود به مخفیگاه متهم اعم از منزل، محل کار و ... نمی باشد و نمیتوان بدون دستور قضایی وارد مخفیگاه شد بنابراین جهت حضور در مخفیگاه حتما می بایست این مورد در برگ جلب قید گردد.
  • هنگام مراجعه به کلانتری لازم است که اصل برگ جلب به مامورین ارائه گردد بنابراین ارائه کپی آن فاقد اعتبار می باشد.
  • شاکی موظف است که ظرف مهلتی که در برگ جلب قید شده است اقدام به جلب متهم نماید و در صورتی که آن مهلت منقضی شود مامورین کلانتری هیچگونه اقدامی انجام نمی دهند و شاکی می بایست با مراجعه مجدد به شعبه مورد نظر مجددا نسبت به اخذ برگ جلب دیگری اقدام نماید.
  • هر برگ جلبی که صادر می گردد فقط در همان حوزه قضایی قابلیت اجرا دارد بطور مثال اگر آدرس متهم در اصفهان باشد، در شهرهای دیگر مثل تهران نمیتوان از آن استفاده نمود و می بایست جهت جلب متهم در شهر دیگری نیابت قضایی اخذ گردد.
  • بطور معمول زمان انجام جلب از طلوع آفتاب تا غروب آفتاب می باشد مگر اینکه زمان مشخصی در برگ جلب قید گردد.

بیشتر بخوانید: اصل برائت چیست؟

انواع حکم جلب و تفاوت آنها
  1. جلب عادی
  2. جلب سیار
جلب عادی چیست؟

اگر قاضی پرونده دستور جلب را به یک کلانتری خاص ابلاغ کند که این نوع از جلب، جلب عادی است.

جلب سیار چیست؟

اگر دستور جلب به همه کلانتری های حوزه قضایی داده شود، به آن جلب سیار گفته می شود. ناگفته نماند که این دو روش جلب بستگی به اعلام شاکی پرونده دارد. یعنی اگر شاکی به دادگاه اعلام نماید که از محل زندگی کسی که از او شکایت دارد، اطلاع دارد، دستور جلب عادی صادر می شود. اما در صورت عدم اطلاع شاکی از محل زندگی آن شخص و یا در صورتی که بدهکار متواری شده باشد، شاکی باید این موضوع را در دادگاه اعلام کند تا دستور جلب سیار برای وی صادر گردد.

بیشتر بخوانید: چگونه می توان با زندانی ملاقات نمود؟

مستندات قانونی مرتبط با حکم جلب

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/98/341 شماره پرونده: 98-168-341 ک تاریخ نظریه: 1398/04/03

حکم مقرر در آن بخش از ماده 345 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 که وفق آن «هرگاه متهم بدون عذر موجه حاضر نشود و دادگاه همچنان حضور وی را ضروری بداند برای روز و ساعت معین جلب می شود»؛ و نیز مفاد تبصره ماده 391 همین قانون مبنی بر این که دادگاه «دستور جلب وی را برای روز محاکمه صادر می‌کند»، کاملاً صریح و روشن است و در صورت احراز این ضرورت از سوی دادگاه و صدور دستور جلب متهم برای «روز و ساعت معین» و یا «روز محاکمه» نیروی انتظامی و ضابطان مکلفند، توان و تلاش خود را در اجرای دستور قضایی به کار گیرند و مشکلات محتمل در اجرای مفاد قانون و دستور قضایی نافی ضرورت تبعیت از آن نمی باشد. ضمناً چنانچه در عمل معرفی متهم در وقت مقرر از سوی ضابطان وجود ممکن نباشد، ضابطان مربوط باید مراتب را به دادگاه گزارش کنند تا دادگاه تصمیم مقتضی اتخاذ نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.