a
منو
جستجو

۰۲۱-۲۶۷۶۰۶۵۷

تماس با عدالت سرا

9:00 - 17:00

ساعت کاری شنبه - چهارشنبه

عدالت سرا > دعاوی حقوقی  > نحوه طرح دعوای استرداد مال

نحوه طرح دعوای استرداد مال

استرداد مال

استرداد مال به چه معناست؟

استرداد مال به این معناست که اگر گیرنده مال از برگرداندن مالی که قبلا دریافت نموده است، امتناع (خودداری کند) ورزد، با انجام تشریفات قانونی، دهنده مال میتواند با طرح دعوایی تحت عنوان “استرداد مال” اقدامات لازم را انجام دهد.

مال موضوع بحث، مال منقول می باشد. مال منقول مالی است که نقل و انتقال آن به محلی دیگر براحتی قابل انجام باشد بدون آنکه به آن مال یا محل خساراتی وارد شود مانند ماشین، میز و … .

رد و بدل شدن مال منقول میتواند در قالب یک عقد مانند عقد عاریه یا ودیعه یا قرارداد یا بدون وقوع آن باشد. گاهی اوقات رد و بدل شدن مال میتواند بدون وقوع عقد یا قرارداد باشد مانند زمانی که یک نفر مالی را در اثر انجام یک عمل مجرمانه بدست می آورد.

در واقع میتوان اینگونه بیان نمود که بدست آوردن مال دیگری دو حالت دارد گاهی با اذن و اجازه مالک آن است که در اینصورت تصرف مال را باید مشروع و قانونی دانست اما گاهی اوقات شروع به تحصیل مال بدون اجازه مالک یا متصرف قانونی آن است که در اینصورت نحوه تصرف مال غیر قانونی است.

اما گاهی اوقات نیز ممکن است که شروع تصرفات با اجازه مالک باشد اما ادامه تصرفات از سوی مالک منع شود. بطور مثال شخص الف اتومبیل خود را برای مدت دو روز به شخص ب می دهد و بعد از انقضای مدت مذکور شخص ب از برگرداندن مال امتناع می کند.

در هر صورت با اعلام مالک مبنی بر برگرداندن مال، شخص ب مکلف است که مال را مسترد کند و اگر بدون وجود علت قانونی از استرداد آن امتناع کند، مالک میتواند دعوای “استرداد مال” را در دادگاه مطرح نماید.

بیشتر بخوانید: تنظیم سند رسمی انتقال خودرو

ارسال اظهارنامه

توصیه میگردد قبل از طرح دعوای استرداد مال، مالک، استرداد آن مال را با ارسال اظهارنامه از متصرف بخواهد و اگر نتیجه ای نگرفت نسبت به تقدیم دادخواست حقوقی اقدام نماید.

استرداد مال

استرداد مال – عدالتسرا

دادگاه صالح در رسیدگی به این دعوا

دعوای استرداد مال از دعاوی مالی می باشد بنابراین باید مطابق با قانون تقویم شود. اگر خواسته دعوا کمتر از بیست میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد اما اگر مبلغ، بیش از بیست میلیون تومان باشد، رسیدگی به دعوا در صلاحیت دادگاه است.

هزینه دادرسی در این دعوا با توجه به تقویم خواسته، از خواهان اخذ می گردد. خواهان این دعوا، مالک یا متصرف قانونی مال است و خوانده نیز کسی که مال در ید او است.

بیشتر بخوانید: معامله به قصد فرار از دین

استرداد مال امانی

کسی که امین است یعنی مالی به امانت به او سپرده شده، مکلف است مطابق با قانون و عرف، در حفظ و نگهداری مال مورد امانت بکوشد چرا که وظیفه او نگهداری از مال است. حال اگر مالک، برگرداندن مال امانی را درخواست کند، امین مکلف به بازگرداندن آن مال است.

جهت استرداد مال امانی، امانت گذار در وهله اول می بایست استرداد مال را از امین مطالبه کند که بهترین راه، ارسال اظهارنامه می باشد. در مرحله بعد اگر امین با وجود ارسال اظهارنامه، مال را برنگرداند، امانت گذار (مالک) باید نسبت به طرح دعوای استرداد مال اقدام نماید.

نکته مهم این است که عدم برگرداندن مال امانی به امانت ‌گذار جرم تلقی نمی‌شود بلکه صرفاً در صورت استعمال یا تصاحب یا تلف و یا مفقود نمودن عمدی مال، بزه خیانت در امانت محقق می‌شود.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری به صفحه تماس با ما مراجعه فرمائید.

۴ نظرات

  • مهدی هزارجریبی
    پاسخ مرداد ۱۳, ۱۳۹۹ در ۶:۲۹ ب.ظ

    با سلام و عرض ادب. و خداقوت به مدیریت و مالک محترم این سایت و همه افرادی که در راه اندازی و ارائه موارد و مطالب قانونی بصورت جامع و مفید قبول زحمت نموده اند .تشکر وافی و کافی مینمایم .و ارزوی سربلندی و موفقیت و کامروایی را از درگاه ایزد منان برای این عزیزان ارزومندم و دراخر اگر راهش را بدانی میتوان
    هر سخن گفت و ظرافت ان راه درسخن گفتن نیست بلکه در دانستن ان راه است که مصدق بارز عوامر این سایت میباشد.باتشکر.

    • malvandi
      پاسخ مرداد ۱۴, ۱۳۹۹ در ۴:۲۵ ب.ظ

      سلام دوست عزیز
      سپاس بی کران از لطف و توجه حضرتعالی
      هدف این مجموعه گسترش سطح فرهنگ و اطلاعات حقوقی میان اقشار مختلف جامعه در جهت حل مشکلات حقوقی آنان می باشد.

    • Behnam
      پاسخ دی ۲۰, ۱۳۹۹ در ۹:۵۴ ق.ظ

      درود بر شما
      تشکر و قدر دانی بابت ارائه جملات زیبا و ادبی شما

      • مدیر
        پاسخ دی ۲۰, ۱۳۹۹ در ۱۱:۵۶ ق.ظ

        سلام
        ممنونیم از حسن توجه شما
        با سایت عدالت سرا که متعلق به خودتان است همراه باشید.

پیام بگذارید