توهین ارتجالی به چه معناست؟

توهین ارتجالی
18 فروردین 1403 0 781
توهین ارتجالی

توهین ارتجالی

جرم توهین در زمره یکی از جرائم علیه حیثیت معنوی اشخاص می باشد که مقنن در قانون مجازات اسلامی برای آن مجازاتی در نظر گرفته است. واژه توهین در لغت بمعنای ضعیف کردن و خوار و خفیف کردن می باشد. فی الواقع توهین عبارت است از ارتکاب هر گفتار، رفتار، عمل یا نوشتاری که به نحوی موجب ضعیف کردن حیثیت کسی در منظر افراد متعارف و معمولی جامعه گردد. گاهی اوقات ممکن است که کسانی توهین دیگران را با توهین متقابلی پاسخ دهند، به آن توهین ارتجالی گفته می شود. در مقاله حاضر سعی می گردد به تفصیل در ارتباط با توهین ارتجالی و عدم لزوم ارتجالی بودن توهین پرداخته شود.

مطلب مرتبط: جرم توهین به اشخاص عادی (توهین ساده)

عدم لزوم ارتجالی بودن توهین 

در گذشته و در قوانینی که پیش از انقلاب وجود داشت، قانونگذار اعتقاد بر این امر داشت که توهین می بایست ارتجالی یا ابتدایی باشد. این امر بدان معنا بود که افرادی که توهین دیگران را با توهین متقابلی پاسخ می دادند، مرتکب جرمی نمی شدند. اما در حال حاضر با توجه به تصریح نگردیدن چنین موردی در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی و هم چنین سایر مواد، دلیلی بر لزوم ارتجالی بودن توهین وجود ندارد یعنی آنکه اگر کسی به دیگری توهین کند و توهین شونده در پاسخ توهین طرف مقابل، به او توهین نماید، این امر موجب سلب وصف مجرمانه نمی گردد و عمل هر دو طرف، جرم محسوب و تعیین مجازات می گردد مگر آنکه اقدامات فرد توهین شونده به صورتی باشد که بتوان آن را مصداق دفاع مشروع دانست. نکته مهم آنکه اگر رفتار مرتکب دوم (توهین شونده) تحت اوضاع و احوال خاصی مانند رفتار و گفتار بزه دیده، صورت گرفته باشد، این امر مطابق با بند پ ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامی، یکی از جهات مخففه مجازات خواهد بود. اما اگر او در جواب فحاشی فرد دیگر، کلماتی از قبیل خودتی و یا ... را بکار ببرد، در چنین حالتی او مرتکب جرم توهین نشده است.

لازم به توضیح است که در مورد جرم قذف که یک توهین یا افترای خاص است، قذف دو نفر توسط یکدیگر، صرفاً باعث سقوط حد بدلیل ایجاد شبهه می شود اما هر دو فرد، تعزیر می گردند. بند ث ماده ۲۶۱ قانون مجازات اسلامی در این ارتباط بیان داشته است:

«در موارد زیر حد قذف در هر مرحله از مراحل تعقیب، رسیدگی و اجراء ساقط می شود:

ث- هرگاه دو نفر یکدیگر را قذف کنند، خواه قذف آنها همانند، خواه مختلف باشد.

تبصره- مجازات مرتکبان در بند (ث)، سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش است.»


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

مطالب مرتبط

نمونه رای توهین به اشخاص

بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه رای توهین به اشخاص برایتان قرار داده ایم تا با نحوه صدور رای در این زمینه آشنا شوید. این نمونه رای که از شعبه ... دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی عدالت شهرستان ... صادر شده است درباره این موضوعات می باشد: توهین به اشخاص، ماده 608 قانون مجازات...

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.