نحوه تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر
امین غایب مفقودالاثر
نحوه تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر
اگر فردی برای مدت طولانی مفقود شده و هیچ از اعضای خانواده، اقوام یا دوستان وی اطلاعی از او نداشته باشند و به همین دلیل وضعیت حیات یا معیشت او نیز مشخص نباشد، وفق قانون، این فرد، غایب مفقودالاثر شناخته خواهد شد. فلذا جهت جلوگیری از تضییع حقوق وی و یا از بین رفتن اموال و داراییهای او، لازم است که فردی بعنوان امین، اداره اموال وی را بر عهده بگیرد. چنانچه دادسرای امور سرپرستی با انجام تحقیقات لازم، صحت ادعا را احراز نماید (غایب مفقودالاثر شدن)، میبایست بررسی نماید که آیا آن فرد، کسی را جهت اداره اموال خود تعیین نموده است یا خیر. اگر چنین فردی از قبل مشخص شده باشد که اموال توسط فرد تعیین شده، اداره خواهد شد اما اگر کسی تعیین نشده باشد در ابتدا دادستان بصورت موقت اداره اموال را بر عهده میگیرد و بعد از آن فرد دارای صلاحیتی، بعنوان امین توسط دادگاه خانواده تعیین میگردد. در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی میگردد به تفصیل در خصوص نحوه تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر پرداخته شود.
بیشتر بخوانید: قیم کیست؟ وظایف وی کدام است؟
ارکان لازم در خصوص طرح دعوای تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر
مقصود از امین، فرد مورد اعتمادی است که توسط دادگاه برای حمایت از فرد (اعم از غایب مفقودالاثر، محجور و ...) تعیین میگردد. برای طرح دعوای تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر لازم است که اولاً از وضعیت غایب مدت نسبتاً طولانی گذشته باشد و خانواده و اقوام وی هیچ اطلاع دقیقی از سلامت یا حیات او نداشته باشند. ثانیاً آن فرد غایب، جهت اداره اموال خود، فردی را تعیین ننموده باشد. ثالثاً شخص غایب، نماینده قانونی و قضایی مانند قیم و ... را نداشته باشد. رابعاً این دعوا میبایست توسط دادستان و یا افراد ذینفع مانند وراث، طلبکاران و ... اقامه گردد. دادگاه صالح جهت رسیدگی به دعوای تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر حسب ماده 126 قانون امور حسبی و همچنین ماده 4 قانون حمایت خانواده، دادگاه خانواده شهرستانی است که آخرین اقامتگاه شخص غایب در آن محل بوده است.
بیشتر بخوانید: مواد قانون مدنی در خصوص غایب مفقودالاثر
نکات مهم در خصوص طرح دعوای تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر
1- افراد صالح برای طرح دعوای تعیین امین جهت اداره اموال غایب مفقودالاثر، دادستان دادسرای امور سرپرستی، اشخاص ذینفع اعم از طلبکاران، وراث، موصیله و ... میباشند. (مستنبط از ماده 1012 قانون مدنی و ماده 130 قانون امور حسبی)
2- مطابق با قوانین و مقررات موجود بالاخص ماده 1014 قانون مدنی و همچنین مواد 110 و 132 قانون امور حسبی، اشخاص ذیل به ترتیب جهت تعیین امین دارای اولویت میباشند:
پدر، جدپدری، مادر، فرزندان، زن یا شوهر، افرادی که در زمان غیبت، متصدی امور غایب بوده اند.
3- امین مکلف به حفظ و نگهداری اموال شخص غایب میباشد و هیچگونه تکلیفی در خصوص سایر موضوعات اعم از حضانت یا نگهداری از صِغار یا محجورین غایب و ... ندارد مگر آنکه طی حکم جداگانه ای بصورت موقت بعنوان امین صغار تعیین شده باشد.
4- اگر به هر طریقی در قید حیات بودن شخص غایب مشخص باشد مانند آنکه با خانواده خود تماس تلفنی برقرار کند و یا ...، دیگر آن شخص، غایب مفقودالاثر شناخته نخواهد شد فلذا اموال و داراییهای این شخص، کما فیسابق در مالکیت خودش باقی میماند و همچنین رابطه زوجیت او با همسرش نیز برقرار مانده و حق تقاضای طلاق به جهت مفقودالاثر بودن، وجود نخواهد داشت حتی اگر از غیبت شخص مدت طولانی نیز گذشته باشد. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که مقنن این حق را برای زوجه قائل شده است که در این شرایط تقاضای طلاق به جهت در عسر و حرج بودن را مطرح نماید.
5- در صورتی که غایب به شخص یا اشخاصی بدهکار باشد و همچنین بابت پرداخت نفقه اشخاص واجبالنفقه، امین حق فروش اموال غایب را خواهد داشت.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران