نمونه شکواییه خیانت در امانت

09 مرداد 1403 0 2211
شکواییه خیانت در امانت

بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه شکواییه خیانت در امانت برایتان قرار داده ایم تا با چارچوب تنظیم شکواییه آشنا شوید.

 

نمونه شکواییه خیانت در امانت

شاکی: خانم/ آقای: …/ کد ملی: …/ آدرس: …

مشتکی عنه: خانم/ آقای: …/ کد ملی: …/ آدرس: …

وکیل: خانم/ آقای: …/ کد ملی: …/ به نشانی: …

محل وقوع جرم: تهران، …

موضوع جرم: خیانت در امانت

تاریخ وقوع جرم: ../../..

مطلب مرتبط: خیانت در امانت چیست؟ عناصر تشکیل دهنده آن کدام اند؟

دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ... تهران

با سلام و عرض ادب

احتراماً اینجانب ... به وکالت از شاکی محترم شکایت خود را تحت عنوان مجرمانه خیانت در امانت به شرح ذیل تبیین و تقدیم حضور می دارد:

موکل اینجانب در تاریخ ... به جهت عزیمت به سفر، اقدام به امانت گذاردن یک دستگاه خودروی سواری تویوتا کرولا به شماره شهربانی ... و شماره شاسی ... به آقای ... (مشتکی عنه) به عنوان امین نموده اند و قرار بر این گردیده بوده است که خودرو در پارکینگ متعلق به امین واقع در تهران، خیابان ولیعصر، ... نگهداری شده و پس از بازگشت موکل به وی مسترد گردد.

با مراجعه موکل به مشتکی عنه، ایشان از استرداد مال امانی امتناع ورزیده اند تا جایی که موکل اخیراً مطلع گردیده اند که مشتکی عنه، خودروی متعلق به موکل را به شخصی به نام ... اجاره داده بوده اند. قبض های جریمه ای که از سوی اداره راهنمایی و رانندگی صادر گردیده است موید این موضوع می باشد.

فلذا نظر به مراتب معروضه و دلایل معنونه، تقاضای تعقیب، محکومیت و مجازات مشتکی عنه محترم متمنی می باشد.

با تجدید احترام

بیشتر بخوانید: نمونه قرار منع تعقیب خیانت در امانت

مستندات قانونی مرتبط با شکواییه خیانت در امانت

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/1402/391 شماره پرونده: 1402-186/1-391ک تاریخ نظریه: 1403/02/18

1- آیا شاکی خیانت در امانت، فقط می‌تواند مالک باشد یا متصرف را نیز شامل می‌شود؟ 2- چنانچه متصرف را شامل می شود، آیا صرفاً متصرف قانونی را شامل می شود؟ (مثل اینکه شخصی غیر از مالک، موتورسیکلت مسروقه را از سارق به امانت بگیرد و به او پس ندهد.) 3- آیا شکایت متصرف قانونی از مالک، بابت خیانت در امانت مورد پذیرش است؟ (مثل اینکه فردی وسیله ای را از مالک به امانت بگیرد و در تصرف داشته باشد. سپس مالک به متصرف مراجعه کند و همان مال را برای مدت کوتاهی و با این تعهد که مجدداً‌ آن را به متصرف عودت خواهد داد، امانت بگیرد؛ اما به متصرف پس ندهد.)

1 و 2- اولاً، با عنایت به صراحت عبارت «به ضرر مالکین یا متصرفین آن‌ها» مذکور در ماده 674 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 و لحاظ ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری، در جرم خیانت در امانت هر یک از «مالک» یا «متصرف قانونی» می‌تواند شاکی خصوصی باشد. ثانیاً، مطابق ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 «شاکی» شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان گردیده و تعقیب مرتکب را درخواست کند؛ لذا «سارق» (به لحاظ عدم تحمل ضرر و زیان) اساساً از قلمرو شمول تعریف «شاکی» به مفهوم مذکور در ماده موصوف و احکام و آثار ناظر بر آن از جمله حکم موضوع بند «الف» ماده 64 این قانون (شکایت شاکی به عنوان یکی از جهات قانونی شروع به تعقیب) و ماده 68 قانون مذکور (مبنی بر اختیار شاکی در طرح شکایت) خارج است. 3- علی‌الاصول کسی می‌تواند مالی را به امانت بسپارد که حسب مورد نسبت به عین یا منافع آن مال حقی قانونی داشته باشد و یا از طرف مالک آن چنین اختیاری را داشته باشد. در فرض سؤال، اخذ مال توسط مالک از امین و عدم استرداد آن به وی (به شخصی که قبلاً مال به‌ طور امانی در تصرف وی بود) حتی اگر مالک متعهد شده باشد که آن را به امین مسترد کند، موجب تحقق بزه خیانت در امانت نیست.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/98/1674 شماره پرونده: ک 4761-681-89 تاریخ نظریه: 1398/10/25

آیا اسنادی که قائم به شخص می باشد و سند تحصیل مال محسوب نمی‌گردند از جمله اسناد مالکیت شناسنامه یا سایر مدارک هویتی موضوع بزه خیانت در امانت می گردند یا خیر./ع

با توجه به اطلاق ماده 674 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375، اسناد هویت یا مالکیت موضوع استعلام نیز در صورتی که به صورت امانت در ید امین قرار گرفته باشد و وی پس از امتناع از استرداد آن‌ها به دارنده اسناد یاد شده، به ضرر او استعمال یا تلف یا تصاحب نماید، موضوع می‌تواند مشمول ماده موصوف شود و صرف اینکه امکان دریافت اسناد مذکور به صورت المثنی وجود داشته باشد، مانع تحقق بزه خیانت در امانت نمی‌گردد؛ زیرا می‌توان از اسناد مذکور نیز به ضرر دارنده آن‌ها (که مهمترین رکن تشکیل دهنده بزه یاد ‌شده است) استفاده کرد.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/99/1221 شماره پرونده: 99-220-1221 ک تاریخ نظریه: 1399/08/24

شخص «الف» خودروی خود را به ازای دریافت مبلغ 200 میلیون تومان چک به شخص «ب» می‌فروشد و چند روز بعد طرفین معامله را اقاله می‌کنند و فروشنده چک را به خریدار برمی‌گرداند لکن خریدار خودرو را تحویل فروشنده نمی‌دهد. آیا بزه خیانت در امانت محقق است؟

از تاریخ توافق طرفین به اقاله معامله، مبیع موضوع معامله (در فرض سؤال خودرو) در ید خریدار به عنوان امانت محسوب می‌شود و در صورت عدم استرداد آن یا استفاده از آن و به طور کلی با حصول دیگر شرایط بزه خیانت در امانت، موضوع می‌تواند از مصادیق جرم موضوع ماده 674 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 باشد.

 

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

(اصلاحی 1399/02/23)- هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای و‌کالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن‌ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن‌ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه محکوم خواهد شد.

با وجود این شکواییه خیانت در امانت که از نظر قضایی کامل می باشد اما در هر حال با توجه به متفاوت بودن هر پرونده و دارا بودن نکات و ظرائف خاص خود لذا این شکواییه شما را از مشاوره با وکیل بی نیاز نمی نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.