نحوه طرح دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی (تجدید بنا) چگونه است؟

دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی
25 اردیبهشت 1404 0 2898
تخلیه به جهت تخریب و نوسازی
فهرست مطالب

    مفهوم حقوقی تخلیه (تخلیه به جهت تخریب و نوسازی)

    علی‌الاصول زمانی که مدت قرارداد اجاره، منقضی گردیده و مستاجر بدون اذن مالک، هم‌چنان ملک استیجاری را در ید داشته باشد و اقدام به تخلیه و تحویل ملک به موجر ننموده باشد، دعوای تخلیه توسط موجر بطرفیت مستاجر مطرح می‌گردد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که در قراردادهای اجاره‌ای که مشمول قانون ر‌وابط موجر و مستاجر سال 1356 می‌شوند، علی‌الاصول مستاجر حتی پس از انقضای مدت اجاره نیز می‌تواند هم‌چنان در ملک تصرف داشته باشد و موجر حق تخلیه ملک را نخواهد داشت مگر در موارد استثنایی. یکی از موارد استثنایی زمانی است که مالک (موجر) قصد تخریب و‌ نوسازی ملک خود را داشته باشد، می‌تواند بعد از دریافت پروانه ساخت، کپی مصدق آن را ضمیمه دادخواست خود نموده و دعوای تخلیه را مطرح نماید. (مستنبط از بند 1 ماده 15 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356). در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی می‌گردد به تفصیل در خصوص نحوه طرح دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی (تجدید بنا) پرداخته شود.

    بیشتر بخوانید: چگونگی طرح دعوای تخلیه به جهت تغییر شغل

    شرایط طرح دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی (تجدید بنا)

    جهت طرح دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی لازم است که اولاً رابطه استیجاری میان خواهان و خوانده دعوا وجود داشته باشد. ثانیاً خواهان، مالک ملک بوده باشد. ثالثاً قرارداد اجاره مشمول قانون ر‌وابط موجر و مستاجر سال 1356 باشد. رابعاً مدت اجاره منقضی گردیده و خواهان قصد تخریب و نوسازی ملک را داشته باشد. نحوه رسیدگی به دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی بدین صورت می‌باشد که پس از تقدیم دادخواست توسط خواهان (موجر)، در صورتی که دادگاه، صحت ادعای خواهان مبنی بر تخریب و نوسازی را احراز نماید، پرونده را به احد از کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع می‌دهد تا حق کسب، پیشه و تجارت را تعیین نماید. پس از تعیین این مبلغ، حکم به تخلیه ملک صادر خواهد شد. نکته مهم و قابل توجه آن است که اجرای حکم تخلیه، منوط به پرداخت مبلغ حق کسب، پیشه و تجارت توسط موجر، ظرف سه ماه از تاریخ قطعیت حکم می‌باشد. بدیهی است اگر موجر ظرف مهلت سه ماه، مبلغ حق کسب، پیشه و تجارت را پرداخت ننماید، حکم تخلیه صادره از درجه اعتبار ساقط خواهد شد (وفق ماده 28 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356).

    بیشتر بخوانید: نحوه طرح دعوای تخلیه به جهت عدم پرداخت اجاره‌بها

    نکات مهم در خصوص دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی

    1- دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی در زمره دعاوی غیرمالی می‌باشد که هزینه دادرسی آن نیز بر همین اساس پرداخت می‌گردد. مرجع صالح جهت رسیدگی به این دعوا، دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک می‌باشد و دادگاه‌های صلح صلاحیتی در رسیدگی به این دعوی را ندارند. (مستنبط از بند 4 ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 22-06-1402)

    2- زمانی که موجر قصد تخریب و نوسازی ملک را دارد، در صورتی که مدت قرارداد اجاره به اتمام رسیده باشد، او مکلف است پیش از طرح دعوای تخلیه به جهت تخریب و نوسازی (تجدید بنا)، پروانه ساخت اخذ نماید و کپی مصدق این پروانه را نیز ضمیمه دادخواست کند. نکته مهم آن است که پروانه ساختمانی اخذ شده می‌بایست در خصوص همان پلاک ثبتی مورد اجاره باشد و مدت اعتبار آن نیز به اتمام نرسیده باشد.

    3- در فرضی که حکم تخلیه به جهت تخریب و نوسازی (تجدید بنا) صادر شود و شش ماه از تاریخ اجرای آن نیز بگذرد، اما مالک اقدام به ساخت ننموده باشد، بنا به تقاضای مستاجر سابق، وی به پرداخت مبلغی معادل یک سال اجاره‌بهای آن ملک و یا پرداخت اجرت‌المثل مورد اجاره، محکوم خواهد شد اما ملک مجدداً به مستاجر اعاده نخواهد شد. (مستند به صدر ماده 16 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356)

    4- در صورتی که مالک (موجر) قصد انجام تعمیرات اساسی و یا بازسازی ملک را داشته باشد، برای وی حق تخلیه ملک بدین جهت ایجاد نخواهد شد بلکه قصد او می‌بایست تخریب تمام ملک و تجدید بنا باشد. فلذا صرف قصد موجر برای تجدید بنا و دریافت پروانه ساخت با لحاظ سایر شرایط قانونی کفایت می‌نماید حتی اگر ملک از استحکام لازم برخوردار بوده و فرسوده نباشد.


    امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

    مطالب مرتبط

    نمونه رای تخلیه به جهت اخذ پروانه تخریب و نوسازی

    بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه رای تخلیه به جهت اخذ پروانه تخریب و نوسازی برایتان قرار داده‌ایم تا با نحوه صدور رای در این زمینه آشنا شوید. این نمونه رای که از شعبه 28 دادگاه تجدیدنظر استان تهران صادر شده است درباره این موضوعات می‌باشد: تجویز انتقال منافع، 

    افزودن دیدگاه

    امتیاز شما :

    دیدگاه کاربران

    دیدگاهی ثبت نشده است.