طرفین دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری چه کسانی میباشند؟
طرفین دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری
طرفین دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری
دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری علی الاصول زمانی مطرح میگردد که مطابق با اعلام نظر کمیسیون ماده 12، حق مالکیت افراد محدود شده و از بین برود و زمین، موات اعلام گردد. زمین موات به زمینی گفته میشود که معطل مانده و عمران و آبادی در آن بعمل نیامده باشد. فلذا در صورت اعلام نظر کمیسیون موضوع ماده 12 قانون زمین شهری مبنی بر موات بودن زمین، دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون در مرجع صالح مطرح میگردد. قانون زمین شهری در خصوص آنکه چه کسانی حق اعتراض به تصمیم کمیسیون ماده 12 در خصوص موات اعلام نمودن زمین را دارند، ساکت است و در ماده 12 فقط در خصوص قابل اعتراض بودن تشخیص وزارت مسکن و شهرسازی در دادگاه صالح صحبت شده است. بنظر میرسد مستفاد از محتوای ماده فوق الاشاره، کلیه افراد اعم از مالک و نماینده قانونی او، حق اعتراض دارند. در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی میگردد به تفصیل در خصوص طرفین دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری، پرداخته شود.
همانگونه که در ابتدای مقاله عرض گردید، مالک یا نماینده قانونی او حق اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 را دارند، منظور از مالک شخصی است که وفق مواد 22، 46 و 47 قانون ثبت اسناد و املاک نام وی در دفتر ثبت اسناد ثبت گردیده باشد. حال چنانچه شخصی بخواهد با وکالتنامه ای که از مالک رسمی ملک دارد به نظریه کمیسیون اعتراض نماید، می بایست حق اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری صراحتاً به وی اعطا گردیده باشد. نکته مهم دیگری که میبایست بدان توجه گردد آن است که چنانچه شخصی به استناد یک برگ سند عادی قصد اعتراض به نظریه کمیسیون را داشته باشد، باید علاوه بر اعتراض به نظریه کمیسیون، در ردیف خواسته دادخواست خود، وفق ماده 7 قانون زمین شهری، خواسته اثبات صحت معامله را نیز مطرح نماید.
خوانده دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری
از آنجایی که وفق ماده 12 قانون زمین شهری، تشخیص نوعیت زمین بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی میباشد فلذا خوانده دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری، اداره راه و شهرسازی استان مربوطه محل وقوع ملک به نمایندگی از وزارت مسکن و شهرسازی میباشد. متاسفانه بعضاً مشاهده میگردد که مالکین به اشتباه دعوای خود را بطرفیت کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری مطرح مینمایند که فاقد وجاهت قانونی است چراکه کمیسیون دارای شخصیت حقوقی مستقل نمیباشد تا بتواند طرف دعوا واقع شود. فلذا اگر دعوا بطرفیت کمیسیون مطرح گردد، وفق بند 4 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی، دارای ایراد میباشد و دادگاه اقدام به صدور قرار دعوا مینماید.
نکته دیگر آنکه چنانچه خواهان دعوا به استناد سند عادی قصد طرح دعوا مبنی بر اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری و ابطال آن را به طرفیت اداره راه و شهرسازی داشته باشد، میبایست در ردیف خوانده دادخواست خود، ایادی پیشین را نیز طرف دعوا قرار دهد، چراکه همانگونه که سابقاً عرض گردید، وی میبایست خواسته اثبات صحت معامله خود را نیز مطرح نماید که بررسی صحت معامله جز با حضور کلیه ایادی پیشین در دادرسی و احراز نحوه مالکیت خواهان امکان پذیر نمیباشد.
مهلت اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری (موات اعلام نمودن زمین)
ماده 12 قانون زمین شهری در خصوص مهلت اعتراض مالک نسبت به تصمیم این کمیسیون در خصوص موات اعلام شدن زمین، ساکت است. در گذشته ماده 12 قانون اراضی شهری مصوب 1360 این مهلت را ده روز از تاریخ اعلام وزارت مسکن و شهرسازی اعلام نموده بود نظر به آنکه با توجه به سکوت قانون فوق، زمان اعتراض به اراده مالک بستگی داشت، طبیعتاً همواره امکان تزلزل نظرات کمیسیون ماده 12 وجود داشت بنابراین مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1370 مصوبه ای را تصویب نمود که این مهلت را سه ماه از تاریخ اعلام نظریه و در صورت انتشار آگهی سه ماه از تاریخ آخرین آگهی اعلام نمود.
بیشتر بخوانید: آیین نامه اجرایی قانون زمین شهری
نحوه تقدیم اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری
اعتراض به به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک و با تقدیم دادخواست بعمل می آید. دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری در زمره دعاوی غیرمالی میباشد که هزینه دادرسی آن نیز بر همین اساس پرداخت میگردد. جهت طرح این دعوا لازم است که خواهان علاوه بر الصاق تصویر مصدق نظریه کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری، مدارکی اعم از تصویر سند مالکیت، نظریه کارشناس رسمی دادگستری در صورت انجام تامین دلیل پیش از تقدیم دادخواست، استشهادیه محلی و ... را ضمیمه دادخواست خویش نماید. هم چنین لازم است که در دادخواست ارائه شده مشخصات دقیق ملک، محل وقوع آن، وضعیت موجود ملک با اعلام اعیان و مستحدثات آن، تاریخ انتشار آگهی و ... قید گردد. هم چنین میبایست تقاضای جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری، انجام معاینه محل و تحقیقات محلی، انجام آزمایش خاک شناسی و اخذ نظریه آن را از دادگاه درخواست نمود.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران