گواهی سلامت پرده بکارت چیست؟

22 دی 1403 0 1726
گواهی سلامت پرده بکارت

گواهی سلامت پرده بکارت

در نکاح همانند سایر قراردادها ممکن است اراده به انجام بعضی تعهدات فرعی که خارج از ارکان اصلی قرارداد است نیز وجود داشته باشد. این تعهدات فرعی را شروط یا شرایط ضمن عقد می‌گویند. در زمان ازدواج ارائه گواهی سلامت پرده بکارت یکی از گواهی‌هایی است که زوج می‌تواند از زوجه تقاضا نماید. در قانون کشور ما هیچگونه الزامی برای اخذ گواهی سلامت پرده بکارت وجود ندارد این امر بدان معنا می‌باشد که وجود یا عدم وجود این گواهی، از شروط لازم برای تحقق عقد نکاح تلقی نمی‌گردد اما اگر در سند نکاحیه وجود صفت خاصی در زوج (مانند پزشک بودن زوج) یا زوجه (مانند دوشیزه بودن زوجه) شرط شده باشد، کسی که شرط به نفع وی شده است (مشروط‌له)، می‌تواند اقدام به فسخ نکاح کند. در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی می‌گردد به تفصیل در خصوص گواهی سلامت پرده بکارت پرداخته شود.

مطلب مرتبط: نحوه طرح دعوای فسخ نکاح به جهت تدلیس یا تخلف از شرط صفت

شرایط لازم جهت صدور گواهی سلامت پرده بکارت

1. یکی از مسائل مهم در صدور این گواهی همانند سایر گواهی پزشکی، احراز هویت فرد متقاضی می‌باشد. اگر خانمی صرفاً جهت انجام معاینه مراجعه نماید، نیازی به احراز هویت نیست اما اگر درخواست صدور گواهی سلامت پرده بکارت را داشته باشد، حتما پزشک می‌بایست هویت او را احراز نماید.

2. در معایناتی که در مورد سلامت پرده بکارت انجام می‌شود در هر حالتی لازم است که پزشک رضایت فرد مورد معاینه را اخذ نماید حتی اگر این معاینه به درخواست مراجع قضایی صورت گرفته باشد و اگر آن فرد بنا به هر علتی اعلام نمود که به انجام معاینه رضایت ندارد، پزشک یا والدین او و یا هر شخص دیگری نمی‌توانند او را مجبور به انجام این کار نمایند و پزشک باید در جواب مرجع قضایی اعلام کند که بدلیل همکاری نکردن و عدم رضایت فرد، امکان انجام معاینه میسر نگردید.

3. یکی دیگر از شروط مهم در صدور گواهی سلامت پرده بکارت آن است که این گواهی حتما می‌بایست دارای تاریخ و زمان دقیق انجام معاینه بوده تا از انجام هرگونه سوء استفاده احتمالی جلوگیری گردد. بطور مثال اگر دختری به همراه پدر خود جهت دریافت این گواهی در ساعت ١١:٣٠ صبح توسط پزشک معاینه گردید، پزشک باید در گواهی خود ساعت دقیق انجام معاینه را همراه با تاریخ هم به حروف هم به عدد قید نماید تا از بروز هرگونه سوء استفاده جلوگیری گردد.

4. یکی دیگر از مواردی که لازم است در تنظیم گواهی سلامت پرده بکارت رعایت شود این است که حتماً در دو نسخه تنظیم شود. یک نسخه آن به خود فرد مورد معاینه یا والدین او تحویل داده شود و یک نسخه دیگر نیز نزد پزشک، در پرونده پزشکی فرد باقی بماند. هر دو نسخه بهتر است که حاوی عکسی تمام رخ از فرد مورد معاینه باشد و مهر پزشک نیز بر روی عکس و برگه زده شود.

5. در صدور گواهی سلامت پرده بکارت معمولاً اینگونه نوشته می‌شود که: "در تاریخ ... و ساعت ... صاحب عکس فوق به هویت خانم ... با شماره ملی ... مراجعه و پس از احراز هویت، پرده بکارت وی معاینه گردید و ... ."

6. گواهی سلامت پرده بکارت حتما می‌بایست به خود فرد مورد معاینه تحویل داده شود و امضاء و اثر انگشت او اخذ شود. اما اگر آن فرد محجور بود می‌توان به ولی یا قیم او این برگه را تحویل داد.

7. گواهی بکارت فقط برای دخول‌های واژینال صادر می‌گردد و معاینه مقعد تنها در موارد خاص و با دستور مقام قضایی و توسط سازمان پزشکی قانونی انجام می‌شود.

مطلب مرتبط: جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی چیست؟ مجازات آن کدام است؟

آیا ارائه گواهی سلامت پرده بکارت در زمان نکاح ضروری است؟

همانطور که در ابتدای مقاله ذکر گردید، از نظر قانونی هیچگونه الزامی برای دختر در اخذ گواهی سلامت پرده بکارت وجود ندارد و زوج یا خانواده وی نمی‌توانند او را مجبور به اخذ این گواهی نمایند. حال در فرضی که زوج در هنگام نکاح شرط بکارت نموده باشد، در صورت از بین رفتن (ازاله بکارت) حق فسخ وجود خواهد داشت حتی اگر از بین رفتن بکارت بنابه دلایلی اعم از اکراه، بیماری، افتادن از بلندی و ... باشد و دختر نیز اطلاعی نداشته باشد مگر آنکه از منظر عرف شرط بکارت به معنای عدم وقوع نزدیکی باشد. نکته دیگر آنکه اگر بعد از ازدواج مشخص شود که زوجه پیش از ازدواج نزدیکی داشته است، مشروط‌له (زوج) حق فسخ خواهد داشت حتی اگر پرده بکارت سالم باشد چراکه شرط بکارت عرفاً به معنای شرط عدم نزدیکی می‌باشد. (مستنبط از ماده 1128 قانون مدنی)

بیشتر بخوانید: نحوه طرح دعوای اجازه ازدواج دختر باکره بدون اجازه پدر توسط دادگاه

معاینه پرده بکارت در صورت تجاوز

در صورت تجاوز و ازاله پرده بکارت توصیه می‌گردد که فوراً به پزشکی قانونی مراجعه نمایید و والدین و یا فرد قربانی از پیگیری این موضوع هراس نداشته باشید و خودتان یا فرزندتان را سرزنش ننمایید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.