جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی چیست؟ مجازات آن کدام است؟

جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی
03 دی 1403 0 8281
جرائم ضد عفت

جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی

مطابق با قانون مجازات اسلامی و شرع مقدس اسلام انجام اعمال منافی عفت، ممنوع و حرام می باشد و برای آن مجازات‌هایی نیز در نظر گرفته شده است از جمله این اعمال میتوان به جرم بوسیدن در انظار عمومی، روابط نامشروع و ... اشاره نموده که قانون مجازات اسلامی انجام آن را منع کرده و مجازاتی را نیز برای آن مقرر نموده است. مقنن در ماده 637 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی اشاره نموده و برای مرتکبین نیز تعیین مجازات نموده است. مطابق با ماده فوق الاشاره، تقبیل (بوسیدن) و مضاجعه (هم خوابگی) در زمره اعمال زشت و ناپسند به شمار می‌روند که مرتکبین آن منطبق با قانون به شلاق تا 99 ضربه محکوم می‌شوند و در انتهای ماده عنوان شده است که در صورتی که انجام این عمل با عنف و اکراه (زور و تهدید) همراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می‌گردد. در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی می‌گردد به تفصیل در خصوص جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی و نحوه اعمال مجازات آنها پرداخته شود.

 

مصادیق جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی

قانونگذار تعریف دقیقی از جرائم منافی عفت یا همان جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی بصورت کلی، بیان ننموده است اما با توجه به تفسیرپذیر بودن مفهوم «رابطه»، مواردی مانند ارسال پیامک، فیلم، عکس و ... را هم می‌توان جزء رابطه نامشروع دانست. اما نکته مهم و قابل توجه آن است که وفق تبصره ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری، شایسته است که اینگونه بیان گردد، منظور از رابطه نامشروع در جرائم منافی عفت، روابطی می‌باشند که بر مبنای یک رابطه جسمی و فیزیکی بوده و مواردی مانند ارسال پیامک، چت‌های واتس اپ، اینستاگرام و ... را نمی‌توان جزء جرائم منافی عفت قلمداد نمود. بطور مثال نوشتن نامه عاشقانه را نمیتوان از مصادیق رابطه نامشروع دانست.

مطابق با تبصره ماده فوق الاشاره، منظور از جرائم منافی عفت در قانون آیین دادرسی کیفری، جرائم جنسی حدی و هم چنین روابط نامشروع تعزیری همانند تقبیل و مضاجعه می‌باشد. جرائم جنسی حدی اعم از زنا، لواط و مساحقه است اما روابط نامشروع تعزیری در قانون احصاء نشده اند و ماده 637 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، مصادیقی از روابط نامشروع تعزیری را بیان نموده است. از مصادیق فوق الاشاره چنین مشخص می‌شود که منظور قانونگذار از جرائم منافی عفت (جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی) جرائم مبتنی بر رابطه بدنی است و شامل دیگر روابط نخواهد شد. فلذا روابط زن و مرد اگر در زمره مصادیق زنا (زنا عبارت است از جماع مرد با زنی که ذاتاً بر او حرام است، گرچه در دبر باشد، در غیر موارد وطی شبهه می‌باشد. فلذا زنا، نزدیکی زن با مردی است که رابطه زوجیت بینشان وجود ندارد) نباشد، مشمول ماده 637 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) خواهد شد.

 

نکات مهم در خصوص جرائم ضد عفت و اخلاق عمومی

1- در قانون آیین دادرسی کیفری ما، مراحل رسیدگی به جرائم در دادسرا و دادگاه تعیین گردیده شده است اما در جرائم منافی عفت، وفق ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری، پرونده مستقیماً در دادگاه مطرح می‌شود و دادستان می‌بایست بعد از شروع به تعقیب، پرونده را برای دادگاه ارسال نماید.

2- مطابق با قوانین و مقررات موجود، در تمامی جرائم منافی عفت، لزوم رعایت بزه پوشی بسیار تاکید شده است بنابراین در اینگونه جرائم اگر متهم بدواً قصد اقرار به ارتکاب جرم را داشته باشد، قاضی رسیدگی کننده به دعوا مکلف است که در خصوص عدم اقرار، به او توصیه نماید والّا به مجازات انتظامی تا درجه 4 محکوم خواهد شد. (وفق تبصره ماده 106 قانون آیین دادرسی کیفری

هم چنین لازم به توضیح است که جرائمی مانند زنا یا لواط یا سایر جرائم منافی عفت در فرضی که پرونده فاقد شاکی خصوصی باشد و متهم قصد داشته باشد که در ابتدای امر، به ارتکاب جرم، اقرار کند، قاضی مکلف است که او را به پوشاندن جرم و عدم اقرار، توصیه نماید. (وفق تبصره 1 ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری)

3- مستنبط از ماده 638 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، تظاهر به انجام اعمال حرام در انظار عمومی جرم بوده و مرتکب آن به حبس از ده روز تا دو ماه و یا شلاق تا 74 ضربه محکوم می‌گردد. ذکر عمل حرام در ماده فوق الاشاره بدون تعیین مصادیق آن، منجر به تفسیرهای متعددی از این عمل می‌گردد که طبیعتاً منجر به ورود زیان‌های بی شماری به افراد می‌شود از این جهت، وفق اصل تفسیر مضیق قوانین جزایی، می‌‌بایست این ماده را فقط معطوف به آن دسته از اعمال حرامی دانست که باعث جریحه‌دار شدن عفت عمومی می‌شوند بطور مثال بنا بر نظر برخی از علمای حقوق، روزه خواری در ملاءعام باعث جریحه‌دار شدن عفت عمومی نمی‌شود.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.