چگونگی طرح دعوا توسط سهامداران بر علیه مدیر شرکت

03 شهریور 1403 1 1623
طرح دعوا توسط سهامداران

نحوه طرح دعوا توسط سهامداران بر علیه مدیر شرکت

در دعاوی حقوقی معمولا هرگاه یک یا چند تن از سهامداران مدعی این امر باشند که در نتیجه اقدامات مدیر یا مدیران شرکت، خساراتی بر علیه ایشان یا شرکت وارد نموده است، می توانند با تقدیم دادخواست و جمع آوری ادله و مدارک لازم، این امر را ثابت نمایند. در این مقاله به بررسی نحوه طرح دعوا توسط سهامداران بر علیه مدیران شرکت می پردازیم.

ناگفته نماند که برخی از دادگاهها اینگونه تفسیر می نمایند که بدلیل ورود خسارت به شرکت، هیچگونه سمتی برای سهامداران متصور نمی باشند و مبادرت به صدور قرار رد دعوا می نمایند اما رویه این است که معمولا دادگاههای تجدیدنظر دعاوی حقوقی سهامداران بطرفیت مدیران شرکت را به خواسته مطالبه جبران خسارات وارده به شرکت، مورد قبول قرار می دهند. نکته مهم این است که در اساسنامه و یا مجمع عمومی شرکت، هیچ کس نمیتواند حق طرح شکایت بر علیه مدیران را از سهامداران سلب نماید.

بیشتر بخوانید: قرارداد فروش سهام شرکت

شرایط طرح دعوا علیه مدیران شرکتها

مطابق با مواد ٢٧٦ و ٢٧٧ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، هر سهامداری که حداقل یک پنجم سهام شرکت را داشته باشد، میتواند علیه تمام یا چند نفر از مدیران متخلف طرح دعوا نماید. هزینه دادرسی این دعوا بر عهده شخصی است که مدعی ورود خسارت است. اگر پس از رسیدگی دادگاه، مشخص گردد که مدیران تخلف کرده اند، آنان محکوم به پرداخت خسارت و هزینه دادرسی به اقامه کننده دعوا می باشند. اما در صورتی که مدیران محکوم نگردند، اقامه کننده دعوا نمی تواند هزینه ها را از مدیران دریافت نماید.

دعاوی مرتبط با سهام شرکت ها عبارتند از:

  1. دعوای الزام به تحویل سهام شرکت

  2. دعوای ابطال نقل و انتقال سهام شرکت

  3. دعوای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال سهام شرکت

  4. دعوای الزام به تحویل گواهینامه موقت سهام

بیشتر بخوانید: نمونه صورتجلسه هیات مدیره در شرکتهای سهامی

نحوه طرح دعوا علیه شرکت منحل شده

گاهی اوقات ممکن است که شرکت ها بنا به دلایل اقتصادی موجود در جامعه دچار ورشکستگی و یا انحلال شده و مشکلاتی نیز به تبع آن برای افرادی که با شرکت ها معاملاتی انجام داده اند، ایجاد می نمایند. در مورد نحوه طرح دعوا شرکت منحل شده، شرکت در دو فرض خواهان دعوا خواهد بود:

  1. متخلف که ممکن است مدیر پیشین یا مدیران کنونی باشد.

  2. طرح دعوایی که اصطلاحاً به آن دعوای مشتق می گویند.

فی الواقع میتوان بیان نمود زمانی که شرکتی منحل می گردد، طبیعتاً اموال باقیمانده بین شرکا بر حسب میزان سهام آنان تقسیم می گردد. اما پیش از تقسیم این مبالغ، می بایست حساب های شرکت بررسی شده و معلوم گردد که میزان بدهی و طلب شرکت چه مقدار می باشد. هم چنین لازم است که قراردادهای شرکت مورد بررسی قرار گرفته تا مشخص گردد چه میزان از انجام تعهدات باقیمانده است. در وهله بعدی سهامداران موظف می باشند که بدهی های شرکت را تسویه نموده و بعد از آن، اموال شرکت را میان سهامداران تقسیم نمایند.

مطلب مرتبط: حیطه مسئولیت و اختیارات مدیر عامل در شرکتهای سهامی

مستندات قانونی مرتبط با نحوه طرح دعوا توسط سهامداران

ماده ۲۷۶ لایحه اصلاحی قانون تجارت سال 1347

شخص یا اشخاصی که مجموع سهام آنها حداقل یک پنجم مجموع سهام شرکت باشد می توانند در صورت تخلف یا تقصیر رئیس و اعضاء هیات مدیره و یا مدیر عامل به نام و از طرف شرکت و به هزینه خود علیه رئیس یا تمام یا بعضی از اعضاء هیات مدیره و مدیر عامل اقامه دعوی نمایند و جبران کلیه خسارات وارده به شرکت را از آنها مطالبه کنند.

در صورت محکومیت رئیس یا هر یک از اعضاء هیات مدیره یا مدیر عامل به جبران خسارات شرکت و پرداخت هزینه دادرسی حکم به نفع شرکت اجراء و هزینه ای که از طرف اقامه کننده دعوی پرداخت شده از مبلغ محکوم به وی مسترد خواهد شد. ‌در صورت محکومیت اقامه کنندگان دعوی پرداخت کلیه هزینه ها و خسارات به عهده آنان است.

 

ماده ۲۷۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت سال 1347

مقررات اساسنامه و تصمیمات مجامع عمومی نباید به نحوی از انحاء حق صاحبان سهام را در مورد اقامه دعوای مسئولیت علیه مدیران شرکت محدود نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

علی م
13 آبان 1403
اقا این چه مقاله ای هست شما باید نحوه دادخواست نویسی را بگید نه این داستان ها رو