تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی چیست؟

تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی
03 آذر 1403 0 137
تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی

تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی چیست؟

اعتراض شخص ثالث زمانی مطرح می گردد که فردی به غیر از اصحاب دعوا (شخص ثالث)، نسبت به رایی که میان دو نفر دیگر صادر گردیده معترض بوده چراکه مدعی این امر می باشد که رای صادره به حقوق او لطمه وارد نموده است و با طرح این دعوا، درصدد احقاق حقوق خویش می باشد (مستنبط از ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی). اما اعتراض ثالث اجرایی زمانی مطرح می شود که شخصی به غیر از معرفی کننده وجه یا مال بازداشت شده و محکوم علیه (فردی که رای به ضرر او صادر شده است)، مدعی حقی نسبت به آن مال یا وجه بازداشت شده است که در اجرای احکام مطابق مقررات توقیف و بازداشت گردیده است. 

این دو نهاد حقوقی اگرچه در قانون، یک عنوان دارند و دارای شباهت هایی اعم از قابلیت اعتراض، نوع تصمیم دادگاه و ... می باشند اما دارای تفاوت های عدیده ای من جمله مرجع رسیدگی کننده، تشریفات دادرسی و ... می باشند که در این مقاله بدان پرداخته می شود. علی ایحال در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی می گردد به تفصیل در خصوص تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی پرداخته شود.

مطلب مرتبط: اعتراض ثالث اجرایی چیست؟

تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی

در خصوص تفاوت اعتراض شخص ثالث با اعتراض ثالث اجرایی میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

1- در اعتراض ثالث اجرایی، معترض ثالث به محتوای رای صادر گردیده، اعتراضی ندارد بلکه اعتراض وی صرفاً در ارتباط با توقیف مالی است که بخاطر اجرای حکم صادره دادگاه، بازداشت شده است و طبیعتاً در معرض فروش می باشد اما در اعتراض شخص ثالث وفق ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی، شخص ثالث نسبت به رای صادر شده از دادگاه، معترض بوده و ادعای ذی‌حقی خود را مطرح می نماید.

2- در اعتراض ثالث اجرایی، از آنجایی که معترض ثالث در خصوص رای صادر شده اعتراضی ندارد و فقط اعتراض او در خصوص وجه یا مال بازداشت شده است، فلذا دادگاه با بررسی موضوع، چنانچه ادعای او را بپذیرد نسبت به رفع توقیف مال بازداشت شده دستورات مقتضی را صادر می کند اما حکم صادره که موضوع اعتراض ثالث اجرایی نبوده است، طبیعتاً به قوت خود باقی خواهد ماند. در این حالت محکوم له یا محکوم علیه می توانند مال دیگری را به جای آن مالی که رفع بازداشت شده است، معرفی کنند. اما در اعتراض شخص ثالث، هدف معترض، رایی است که از دادگاه صادر شده است بنابراین اگر دادگاه ادعای شخص ثالث را بپذیرد، حسب مورد وفق ماده 425 قانون آیین دادرسی مدنی، آن بخش از رای را که با حقوق شخص ثالث در تضاد بوده است، الغاء می نماید.

مطلب مرتبط: مهلت اعتراض ثالث اصلی در حقوق ایران

3- مبنای طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی، رعایت حقوق دفاعی شخص ثالث می باشد اما مبنای دعوای اعتراض شخص ثالث، اصل نسبیت آرا است. فی الواقع می توان اینگونه بیان نمود که زمانی که عملیات اجرایی رای صادر شده باعث ورود لطمه به شخص ثالث‌ می شود، اصل نسبی بودن رای موضوعیت ندارد بلکه آنچه که حائز اهمیت است رعایت حقوق دفاعی شخص ثالث است تا وی بتواند نسبت به عملیات اجرایی اعتراض خود را مطرح نماید فلذا اگر مستند اعتراض شخص ثالث، رای قطعی یا سند رسمی مقدم بر تاریخ توقیف مال باشد، دادگاه طی یک دستور اداری اقدام به رفع توقیف از مال می نماید (وفق ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی). که در این حالت، شخص ثالث اعتراض خود را در قالب اظهار حق ثالث، مطرح می نماید اما اگر مستند اعتراض ثالث یک سند عادی یا رای قطعی یا سند رسمی موخر بر تاریخ توقیف مال باشد، این شکایت مستنبط از ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی در دادگاه مطرح می گردد تا نسبت به آن رسیدگی قضایی صورت گیرد.

4- معترض ثالث اجرایی برای شروع طرح اعتراض خود، نیازی به تقدیم دادخواست ندارد، هم چنین هزینه دادرسی نیز پرداخت ننموده و رسیدگی به اعتراض وی خارج از نوبت خواهد بود اما رسیدگی به اعتراض شخص ثالث مستلزم تقدیم دادخواست می باشد. مضاف بر آنکه می بایست تمامی ترتیبات دادرسی اولیه اعم از پرداخت هزینه دادرسی (هزینه دادرسی اعتراض شخص ثالث معادل هزینه دادرسی فرجام خواهی و اعاده دادرسی است.) و ... صورت پذیرد.

5- در اعتراض شخص ثالث، اصل ادعای شخص ثالث در خصوص ذی‌حقی وی نسبت به حقی است که با رسیدگی در دادگاه و متعاقباً صدور رای به نفع یکی از طرفین و به ضرر طرف دیگر، تضییع شده است اما چنانچه در پرونده ای خواهان دعوا، مدعی ذی‌حقی نسبت به طرف مقابل باشد و با صدور رای به نفع او مالی از محکوم علیه توقیف شود که ثالث نسبت به آن مال، ادعایی داشته باشد، طرح اعتراض ثالث اجرایی موضوعیت خواهد داشت.

6- دادگاه صالح جهت رسیدگی به دعوای اعتراض شخص ثالث، دادگاه صادرکننده رای قطعی (اعم از دادگاه بدوی یا تجدیدنظر) می باشد اما مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای اعتراض ثالث اجرایی، وفق ماده 26 قانون اجرای احکام مدنی، دادگاه بدوی اجراکننده رای است.

7- در اعتراض ثالث اجرایی در هر شرایطی که در نتیجه اقدامات اجرایی، نقض حقوق شخص ثالث رخ داده باشد و مال معینی توقیف گردیده باشد، امکان اعتراض ثالث نسبت به آن وجود دارد؛ تفاوتی نمی نماید که این توقیف مال در راستای یک حکم قطعی یا غیرقطعی بوده و یا در نتیجه صدور قرار تامین خواسته و ...، اما اعتراض شخص ثالث نسبت به هرگونه رای صادره از دادگاه، حکم داور و تصمیم دادگاه در امور حسبی می باشد و سایر موارد را شامل نمی شود.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.