طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر بیشتر از چهار سال چگونه است؟
طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر

طلاق به درخواست زوجه
مطابق با موازین موجود در قانون مدنی و همچنین قانون حمایت خانواده، حق طلاق در زمره حقوق غیرمالی و متعلق به زوج میباشد. این امر بدان معنا میباشد که زوج در هر زمانی که اراده کند، میتواند همسر خود را مطلقه نماید اما مستند به ماده 29 قانون حمایت خانواده، مکلف است که پیش از آن، ترتیب پرداخت تمامی حق و حقوق مالی زوجه را مشخص نماید. زوجه (زن) نیز میتواند بنا به تحقق شرایطی درخواست طلاق خویش را تقدیم دادگاه نماید. مستند به مواد 1029، 1129 و 1130 قانون مدنی، مواردی که زوجه میتواند درخواست طلاق نماید عبارتند از: خودداری زوج از پرداخت نفقه، عسر و حرج زوجه، غیبت زوج بیشتر از چهار سال و وکالت زن در طلاق. در مقاله حاضر که توسط گروه وکلای عدالت سرا تحریر یافته است، سعی میگردد به تفصیل در خصوص طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر بیشتر از چهار سال پرداخته شود.
مطلب مرتبط: درخواست طلاق از سوی زوجه چگونه است؟
طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر بیشتر از چهار سال
یکی از اسباب و دلایلی که زوجه میتواند به جهت تحقق آن، درخواست طلاق خویش را مطرح نماید، غیبت شوهر بیشتر از چهار سال است که مقنن در ماده 1029 قانون مدنی بدان پرداخته است. در این شرایط چنین استنباط میشود که زوجه در صورت غیبت طولانی و غیرموجه زوج، در اوضاع ناگوار و مشقتباری قرار میگیرد که تحمل زندگی زناشویی برای وی تحملناپذیر میشود. مطابق با ماده فوقالاشاره، چنانچه مردی بمدت چهار سال تمام، غایب مفقودالاثر (مستند به ماده 1011 قانون مدنی، غایب مفقودالاثر کسی است که از غیبت او مدت بالنسبه مدیدی گذشته و از او به هیچ وجه خبری نباشد.) شود و هیچ خبری از وی نباشد، زوجه میتواند از دادگاه بدین جهت، تقاضای طلاق نماید و در صورت موجود بودن شرایط، دادگاه حکم طلاق وی را صادر خواهد نمود. ناگفته نماند که صدور حکم طلاق در این فرض و اجرای آن منوط به رعایت تشریفاتی اعم از نشر آگهی در یکی از روزنامههای محلی و یکی از روزنامههای کثیرالانتشار برای سه مرتبه متوالی و گذشت یک سال از تاریخ نشر اولین آگهی است. بدین ترتیب از افرادی که ممکن است از زوج خبری داشته باشند، دعوت میشود که به دادگاه اطلاع دهند. پرواضح است که در این شرایط، زوجه قبل از گذشت مدت حداقل 5 سال، امکان تقاضای صدور حکم طلاق بدلیل غیبت شوهر را نخواهد داشت.
مطلب مرتبط: نحوه طرح دعوای طلاق به درخواست زوجه به جهت عدم پرداخت نفقه
نکات مهم در خصوص طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر بیشتر از چهار سال
1- پس از صدور حکم طلاق به دلیل غیبت شوهر بیشتر از چهار سال، زوجه مکلف است که از تاریخ طلاق، عده وفات (بمدت چهار ماه و ده روز) را نگاه دارد. اگر مرد بعد از صدور حکم طلاق و بعد از انقضای مدت عده، مراجعت نماید، هیچ حقی نسبت به زوجه سابق خود نخواهد داشت اما اگر پیش از انقضای مدت عده مراجعه نماید، میتواند نسبت به طلاق رجوع نماید.
2- مساله مهم دیگری که میبایست بدان توجه نمود آن است که مقررات مندرج در قانون مدنی در ارتباط با طلاق به درخواست زوجه به جهت غیبت شوهر بیشتر از چهار سال، مبتنی بر فقه امامیه میباشد. ناگفته نماند که کلیات مربوط به این مساله مبتنی بر فقه است و جزئیات آن از قبیل تشریفات مربوط به نشر آگهی، نشأت گرفته از خود قانون میباشد. اما تفاوتهایی نیز در این خصوص میان نظرات فقها و قانونگذار وجود دارد اعم از آنکه فقها معتقدند که اگر زوج مفقود است اموالی داشته باشد که زوجه بتواند نفقهاش را دریافت نماید و یا آنکه ولی زوج یا هر فرد دیگری، نفقه زوجه را پرداخت نمایند، زوجه مکلف است که صبوری نموده و نمیتواند به این دلیل تقاضای طلاق نماید اما مقنن در قانون مدنی بصورت مطلق عنوان نموده است که پس از گذشت مدت بیش از چهار سال، زن حق درخواست طلاق به این دلیل را خواهد داشت.
3- گاهی اوقات ممکن است که مردی بنا به دلایلی، زندگی خانوادگی را ترک نموده باشد اما مدت چهار سال از غیبت او نگذشته و زوجه و سایر خویشاوندان وی هیچ اطلاعی از وی نداشته باشند در این حالت مطابق با نظر آقای دکتر کاتوزیان، زوجه میتواند با استناد به عنوان عام عسر و حرج، به جهت قرار گرفتن در وضعیت سخت و تحملناپذیر، تقاضای طلاق نماید فلذا هیچ مانعی وجود ندارد که پیش از تحقق شرایط طلاق در صورت غیبت بیخبر، به جهت احراز وضعیت ناگوار و تحملناپذیر برای زوجه، حکم به طلاق وی داده شود.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران